Geschiedenis Stutters

Een oude scoutinggroep in het stadsdeel Hoensbroek van de gemeente Heerlen. Gelegen in het mooiste deel van Parkstad en omringd met mooie beboste heuvels en met schitterende kastelen waarin de Geleenbeek zich door de beekdalen slingert richting Maas.
Een oude groep met een roemrijke geschiedenis in het scoutingwereldje. De Stuttersgroep is opgericht in de maand september van het jaar 1937, het jaar van de wereldjamboree welke in Nederland werd gehouden.

Oorspronkelijk als padvindersgroep van de Nederlandse Padvindersvereniging (NPV) en later als scoutinggroep in 1973 na de fusie van de vier Nederlandse verenigingen voor scouts. Te midden van de toen nog in bedrijf zijnde mijnen en de mijnstreek genoemd.

De naam Stutters stamt uit deze tijd van de mijnen en is gekozen naar de groep mijnwerkers die in de mijn het gevaarlijke stutwerk deden, dit is het gedeelte werk dat gedaan moest worden door in de diepe mijngangen, door deze gangen met zwaar hout te ondersteunen zodat deze niet konden instorten. Gezien de scouts ook iets moesten moesten stutten in de mijnstreek voor de jeugd vond men dit een mooie naam. Tevens ziet men in de punt van de das een teken staan, bestaande uit een houweel en een afboorhamer, gereedschap dat in de mijn werd gebruikt voor het loshakken van de kolen en zo de kolen te delven, dit was erg zwaar werk.

Momenteel bestaat de groep uit ongeveer 150 jeugd- en stafleden en is ze in het bezit van een prachtig troephuis, dat door de leden is gebouwd in 1955 met behulp van de toenmalige Staatsmijnen met nogmaals tweemaal een uitbreiding, waarvan de laatste in 1998. Tot heden moet ook nog genoemd worden de laatste vernieuwingen en is het hele gebouw weer zo goed als nieuw. Genoemd moet worden dat er weinig verloop is onder de leden. Een goed teken. Deze website en ook het groepsblad ‘De Seingever’ geven een goed beeld van de activiteiten van de groep en ook hoe het Stuttersvirus werkt. Wanneer je eenmaal hierdoor wordt besmet is het moeilijk om hiervan af te komen.