Speltakken

Een Scoutinggroep is opgebouwd uit verschillende leeftijdsgroepen, speltakken genoemd. Bij Scouting zijn er vijf van deze speltakken: bevers (4-7 jaar), welpen (7-11 jaar), scouts (11-15 jaar), explorers (15-18 jaar) en de stam (18-22 jaar). Om de fantasie van kinderen te stimuleren,spelen de jongste speltakken in een thema. Iedere speltak komt een keer per week samen; dit heet een ‘opkomst’.

Bevers
‘Bevers’ zijn jongens en meisjes van 4 tot 7 jaar. Een groep bevers wordt een ‘kolonie’ genoemd. Bij de bevers spelen de kinderen met elkaar en doen ze leuke activiteiten in de natuur. Ze gaan samen met Stuiter, de hoofdpersoon in dit thema, op bezoek in het fantasiedorp Hotsjietonia. Dit is een gezellig dorp met veel verschillende bewoners, zoals Keet en Fleur Kleur, Professor Plof en Bas Bos. Er gebeurt altijd wel wat in Hotsjietonia!

Welpen
Jongens en meisjes van 7 tot 11 jaar heten bij Scouting ‘welpen’. Ze spelen samen in de jungle, waar ze met Mowgli en Shanti op pad gaan en allerlei dieren tegenkomen. Samen met deze dieren beleven de welpen spannende avonturen! Een groep welpen wordt een ‘horde’ genoemd. De Stutters hebben 2 hordes de jongens en de meisjes. De horde is vervolgens weer opgedeeld in kleine, vaste groepjes. Zo’n groepje heet een ‘nest’ en ieder nest draagt de naam van een kleur. In elk nest krijgen twee kinderen wat meer verantwoordelijkheden dan de andere kinderen. De welp die aan het hoofd staat, heet een ‘gids’, de tweede welp heet een ‘helper’.

Scouts
Na vier jaar welpen is het tijd voor een nieuwe uitdaging; die krijgt uw kind bij de speltak ‘scouts’! De scouts zijn meiden en jongens van 11 tot 15 jaar. Een groep scouts heet een ‘ronde’ of ‘patrouille’. Leuke spellen doen, je eigen film opnemen, primitief koken of het lopen van tochten; bij de scouts doe je het allemaal! Bij de scouts gaat het vooral om het werken in patrouilles of rondes; dit zijn de groepen waarin de scouts binnen de troep zijn opgedeeld. Bij de scouts leer je van alles, niet alleen van de leiding, maar ook van de oudere kinderen in de groep. Ook is het mogelijk om patrouille leider of ronde leidster te worden. Een kind krijgt dan net zoals bij de welpen wat meer verantwoordelijkheid. Uitdaging en samenwerking staat centraal bij deze speltak.

Explorers
Explorers zijn jongeren van 15 tot 18 jaar; een groep explorers wordt een ‘afdeling’ genoemd. Explorers verzinnen en organiseren hun activiteiten zelf en organiseren zelfs hun eigen zomerkamp (expeditie). De mogelijkheden zijn eindeloos: explorers gaan op overlevingskamp, vlot varen, fietsen in de Ardennen of ze nemen deel aan landelijke of internationale activiteiten of kampen. De begeleiding motiveert, inspireert en ondersteunt de explorers waar nodig, maar het meeste doen ze zelf.

De Stam (Roverscouts)
Leden van 18 tot 22 jaar zijn ‘De Stam’; dit is de laatste speltak die je als jeugdlid kunt doorlopen. Stammers vormen samen een ‘stam’ en organiseren zelf hun activiteiten en programma’s. Ook ondernemen ze activiteiten met andere stammen van binnen of buiten Nederland. De opkomsten variëren: van een actief spel tot het helpen organiseren van een groepsactiviteit. Stammers beleven de gaafste Scoutingactiviteiten en worden daarnaast ook nog eens klaargestoomd voor een leidinggevende functie binnen de Scoutinggroep.